Hoe werken Bluetooth-hoofdtelefoons en waar zijn de problemen? Ze zijn behoorlijk populair geworden

Zelfs als het op het eerste gezicht niet zo lijkt, is Bluetooth niets meer dan een digitale radioverbinding. De transmissie in het netwerk schakelt echter constant tussen verschillende kanalen waarvan de combinatie bekend is bij de zender en de ontvanger. De beste bluetooth hoofdtelefoons zijn de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Veel mensen gebruiken hoofdtelefoons tijdens het reizen en de batterij wordt ook steeds beter.

Deze zogenaamde hop omzeilt elke storing die een groot probleem is bij normale draadloze technologie. Natuurlijk moeten de zender en de ontvanger dezelfde taal spreken als dezelfde combinaties van kanalen, ze moeten met elkaar zijn verbonden.

Dit werkt volgens een relatief gecompliceerd technisch onderzoekssysteem (welke apparaten zijn in de omgeving aanwezig om verbinding te maken?) En antwoord (ik, apparaat XY, ben er en heb het volgende adres in het netwerk). Dit verwijst naar de master (smartphone of Bluetooth-terminal die vraagt) en slave (in dit geval de hoofdtelefoon).

Als u de Bluetooth-technologie zou vertalen in hoorbare spraak, zou de hele wereld vol zijn van een constante kletskous. Hoe dit precies werkt, kunt u lezen in dit artikel over de werking van Bluetooth precies.

Voor ons is deze simplistische mini-introductie van koptelefoons om verschillende redenen interessant:

Radio blijft radio, zelfs als het radio 2.0 is. Ook deze Bluetooth-hoofdtelefoons hebben soms dezelfde ruis- en interferentieproblemen als hun enige radiocollega.

  • Zowel de zender als de ontvanger hebben stroom nodig om radiocommunicatie te maken en te onderhouden. Daarom moeten Bluetooth-hoofdtelefoons ook worden opgeladen.
  • Hoewel de zender en ontvanger in principe dezelfde radiotaal spreken, spreken ze niet noodzakelijk hetzelfde dialect. Figuurlijk gesproken spreken Android-telefoons Kantonees, terwijl Apple-apparaten Mandarijn spreken. Sommige Bluetooth-hoofdtelefoons kunnen alleen het ene of het andere dialect gebruiken, of de ontwikkelaars dachten dat de “radiotaal Chinees” voldoende was. Dan kan het gebeuren dat de hoofdtelefoon met geen enkel apparaat wordt gekoppeld. Hierover later meer.
  • Draadloos is niet alleen gevoelig voor interferentie, maar ook een beveiligingsrisico. Hoewel er bepaalde beveiligingsniveaus zijn, zoals Bose, betekent dit niet dat aanvallers geen toegang kunnen krijgen tot uw telefoon via de Bluetooth-verbinding.